Vrijdag 29 mei Elten Winterswijk 54 km
29 mei 2026 - Winterswijk, Nederland
We kiezen voor een korte etappe vandaag gezien de warmte en het voorspelde onweer in de namiddag. De warmte was er zeker; het slechte weer was er pas tegen zessen.
Snel na vertrek uit Elten arriveerden we in ‘s Heerenberg. De route voerde ons via een geitepaadje steil de wal ( ‘de bult’) op. Wij fietsten op de wal met mooi uitzicht op het kasteel, wat er een beetje scharrig bij staat volgens een local die ons aanspreekt op ons fietsgedrag. Het was er levendig met veel wandelaars en hun honden. Het werd ons snel duidelijk dat je niet op de wal mag fietsen en dat de plaatselijke BOA’s serieus toezicht houden. Oprechte Excuses onzerzijds natuurlijk bij zoveel welgemeende zorg ons een bekeuring te besparen. Het leidde vervolgens weer tot leuke gesprekjes en stellingen over maatschappelijke vraagstukken en persoonlijke situaties. En …een uitnodiging voor een kop koffie thuis . We zijn toch doorgefietst en hebben een taartje bij de plaatselijke bakker gekocht.
Zo levendig ‘s Heerenberg zo ‘uitgestorven’ stil toont het landschap verder onderweg naar Aalten . Een gebied voor Grootschalige veeteelt schat ik in gezien de uitgestrekte kavels grasland van licht groengele kleur nadat het gras net is gehooid of opgeraapt. Verder grote kavels met net opkomende mais. Maar in de verste verte is er geen koe te zien. De koeien staan kennelijk op stal? Is het te warm en te droog voor koeien buiten ? Ik weet het niet. Wel jammer overigens. Een kudde dieren in de wei ziet er zoveel leuker uit.
We drinken Koffie uit de thermosfles met het taartje vlak bij Sinderen.
Daarna Aalten, mooi stadje en dito kerk en Vila Beekhuizen natuurlijk waar we ooit logeerden. Wil traceert de geschiedenis van de Vila en de eigenaren : Aaltense textielbatonnen familie Driessens.
We zijn op tijd in ons hotel. Alle tijd om de was te doen en daarna fietsen we nog even naar het centrum van Winterswijk; niet veel bezienswaardigheden, wel een goeie pizza op de markt.
Morgen gaan we naar Denekamp, waar we een overnachting hebben geboekt bij de zusters Franciscanessen van Denekamp. Waar het pelgrimstochtje al niet goed voor is. Met een beetje geluk pikken we daar nog een viering mee voor de rest van de tocht.

Uit de historische informatie van Bartiméus blijkt dat de organisatie vanaf 1961 begon met zorg en onderwijs voor verstandelijk beperkte blinde en slechtziende kinderen. Dit gebeurde eerst op landgoed De Ehze in Almen, waarna activiteiten later werden voortgezet in meerdere plaatsen in de Achterhoek. Daarbij worden expliciet genoemd:
* Doetinchem
* Lochem
* Gorssel
* Daarnaast lag de eerste locatie op landgoed De Ehze bij Almen.