25 mei van Dötlingen naar Lilienthal 72 km.
25 mei 2024 - Lilienthal, Duitsland
Het zou een korte etappe worden vandaag en tot aan Bremen was het dat ook min of meer. Ons hotel is echter in een stadje ten oosten van Bremen richting Worpswede, dat we morgen bezoeken. Al met al werd het toch nog ruim 70 km bij goed weer.
Afgelopen nacht heeft het stevig gerekend met als gevolg dat het hoge bloeiende gras in de bermen door het vele water over het fietspad hangt. Rijkswaterstaat maait hier de bermen niet. Er rest dan een smalle strook om over te fietsen waarbij de fietstassen en schoenen na een tijdje onder het graszaad zitten. Ook kende de route vandaag enkele onverharde paden door het bos met grote plassen, een enkele strook kinderkopjes, single tracks met brug waarbij het hoogte verschil met traptreden moest worden overbrugt. Genoeg uitdagingen vandaag.
Fietsen in Bremen is daarentegen ‘ ein Stück Kuchen’. Langs de Weser is het fietspad breed en vlak geasfalteerd; dwars door het centrum van de stad ligt een al even mooie en met verkeerslichten beveiligde fietsroute die ons naar het hotel in Lilienthal voert.
Vandaag is in Bremen de Museumnacht, alle musea tot vannacht 12 uur open. Dat komt goed uit. In de namiddag gaan we op ons gemak met de tram terug naar het centrum om het Paula Modersohn museum te bezoeken en wat indrukken van de stad op te doen.
Het is een klein en knus museum met twee zalen waarin werk van Modersohn wordt tentoongesteld, voornamelijk landschappen uit de omgeving Worpswede en schilderijen van kinderen. Verder een derde kleine ruimte met een serie zelfportretten, die over een periode van 10 jaar tot stand zijn gekomen.
Daarna nog even de stad in voor een hap en een terras voor een drankje. Met de tram terug naar het hotel. Een intensieve dag met de nodige fietskilometers en wandelbeweging en bovenal veel indrukken. Morgen Deel 2 van Paula Modersohn als we haar huis in Worpswede gaan bekijken. Het weer wordt mooi, we gaan de toerist uithangen.

Het lijkt wel of ik mee fiets met jullie!
Geweldig verhaal en mooie foto's.