Van Diever naar Veelerveen 94 km

22 mei 2024 - Veelerveen, Nederland

Dwars door Drenthe zie je Varens en Digitalis. Niet dat we  vandaag geen andere bloemen en planten hebben gezien, maar fietsend door Drenthe zie je varens als  de  onderbegroeing  in bossen. In soorten en maten en verder Digitalis vooral in rose en in paars en af en toe een enkel wit exemplaar ertussen. Hoe dat kan heb ik even opgezocht. Wat is het geval? De witte bloemen zijn nakomelingen van gekweekte tuinvarianten en daarbij of juist daardoor zwakker dan de wilde rosé en paarse bloemen. Wit zie je dus veel minder.

We hebben het de hele dag mooi  droog gehouden, hoewel het daar vanochtend bij vertrek niet naar uitzag. We hadden regen en onweer in de nacht met nog natte fietspaden bij vertrek. Ik heb het ontwijken van de vele naaktslakken tot een ware kunst verheven. Ik voelde  mij daartoe ook wel een beetje verplicht na lezing onlangs van de vaste column van Koos Dijksterhuis in Trouw,  die aan de beestjes was gewijd.

Vannacht logeren  we in een blokhut bij Vrienden op de Fiets. Na  de  gastvrije  en hartelijke ontvangst van vanmiddag komt het ontbijt morgenochtend vast ook voor de bakker. Ik zie trouwens nu het donker begint te worden de eerste slakken voor onze blokhut verschijnen. Oppassen dus mocht ik er vannacht nog even uitmoeten.

Morgen fietsen we nog een klein stukje door Oost Groningen en gaan we via Boertange verder in Duitsland.

1. Els:
    24 mei 2024
    Verstandig van jullie om de tent thuis te laten, zeker in deze weersomstandigheden! En zo’n romantisch hutje is toch een prima alternatief!
    Veel fietsplezier weer vandaag.
  2. Jans en Henk:
    24 mei 2024
    Hallo weer een gezellig verslag. Die digitalis bedoel je daar het vingerhoed plant mee? Maar tot nu toe mooi droog gefietst. Leuk om alles te horen groetjes.